5 gode råd til øjenkontakt
Øjenkontakt er en overset færdighed
At mestre øjenkontakt er en ofte overset færdighed og et uudnyttet lifehack, når der kommunikeres med mennesker, da øjenkontakten giver enormt meget social information – begge veje. For meget øjenkontakt kan virke aggressivt og intimiderende. For lidt øjenkontakt kan ses, som om du ikke lytter og ikke har nogen interesse i den, der taler. Så find en balance, hvor den direkte øjenkontakt er dominerende.
At se folk i øjnene kan være temmelig intens. F.eks. ønsker babyer ikke altid direkte øjenkontakt og bryder ofte øjenkontakten, når de er trætte eller overstimulerede. Alligevel foretrækker babyer, ligesom voksne mennesker, direkte øjenkontakt. I et studie præsenterede forskere nyfødte babyer for valget mellem to ansigter: et med direkte øjenkontakt og et andet uden øjenkontakt. Forskerne kunne måle, at de nyfødte brugte væsentligt længere tid på an sigterne med øjenkontakt. Det samme er gældende for voksne. Vi foretrækker at kommunikere med mennesker, der kigger os i øjnene.
Øjenkontakt giver gode relationer
At se folk i øjnene er med til at give nærvær, interesse og indlevelse, hvilket er vigtigt for at skabe gode relationer til mennesker. Øjenkontakt kan også anvendes til at styre en samtale. Hvis du mestrer øjenkontakt, så vil du opleve, at du ved at holde øjenkontakten kan holde en dialog kørende, så den anden part bliver ved med at tale. Men så snart du bryder øjenkontakten, vil du opleve, at personen stopper med at tale, da du herved distraherer kommunikationen.
Sådan ser du folk i øjnene
At se folk i øjnene er ikke så simpelt, som det måske lyder. For mange mennesker føles den direkte øjenkontakt som at træde ind i en anden persons intimsfære eller omvendt. Men det kræver blot øvelse og tilvænning, og indsatsen med at mestre dette lifehack står helt klart mål med effekten! For at forbedre den direkte øjenkontakt kan du anvende følgende råd:
1. Noget, der gør afgørende forskel, i forhold til at blive bedre til at se folk i øjnene, er simpelthen at huske at gøre det! Jo mere du træner øjenkontakt, jo mere vil du huske det, og jo bedre vil du blive. Men første step er blot at huske det, hvilket kan være svært, hvis du ikke tidligere har været bevidst om at praktisere det.
2. Det andet råd er det, som jeg personligt finder mest effektivt: Hver gang du har fokus på en anden person, så prøv at observere, hvilken øjenfarve personen har. Hvis du gør dette hver gang, vil dit indledende fokus altid være øjenkontakt – og dette er et rigtig godt udgangspunkt, der kan bygges videre ud fra for at holde øjenkontakten.
3. Prøv at fokusere på kun ét øje. Det er sværere at holde fokus på begge øjne, og det er faktisk mere almindeligt, at vi ved øjenkontakt ser på ét øje frem for begge på en gang. Det kan hjælpe at skifte fokus mellem de to øjne – således virker du heller ikke så stirrende.
4. Hvis det er for intenst for dig at se folk direkte i øjet eller øjnene, så kan et alternativ være, at du fokuserer på folks næse eller mund. Det er ikke lige så effektivt som den direkte øjenkontakt, men det er bedre, end at du kigger væk og ikke har fokus på personens ansigt. Og fokus delvist rettet mod munden kan anvendes til at aflæse mange mikroudtryk. Personlig vælger jeg derfor tit at have et afvekslende fokus på munden.
5. Hvornår har du sidst kigget på dig selv i spejlet? I morges, typisk. Ja, men hvornår har du sådan rigtigt kigget på dig selv i spejlet og studeret, hvordan du ser ud, f.eks. når du har øjenkontakt? Det er nok noget tid siden, hvis svaret ikke ligefrem er aldrig. Men med et spejl kan øjenkontakt let øves. Brug dit spejl, eller brug refleksionen fra dit TV, din PC, tablet eller lignende til at øve dig. Du kan også finde en video af en person, der taler direkte til kameraet, og sætte videoen på din smartphone, så du kan øve dig på at holde øjenkontakt med personen på videoen.
Husk at variere din øjenkontakt
At se folk i øjnene bør varieres ud fra situationen.
Hvis du taler i en gruppe, vil det være bedst, hvis du fokuserer på at have direkte øjenkontakt med gruppens forskellige personer på skift, f.eks. når du begynder en ny sætning. Du må ikke begå den fejl kun at have øjenkontakt med én person, da de andre således vil miste interessen og stoppe med at lytte til, hvad du siger.
Når du taler med en person, er øjenkontakten selvsagt vigtig. Men for at undgå stirrende øjne bør du ca. hvert 5. sekund bryde øjenkontakten, f.eks. før du svarer, hvor du lige skal tænke over svaret – men igen ved svaret have direkte øjenkontakt. Når du bryder øjenkontakten, så undlad at kigge ned. Det signalerer for det første usikkerhed, men også at du vil afslutte samtalen. Kig i stedet skråt op eller til siden, når du bryder øjenkontakten, som når du tænker på noget.
Når du lytter til en person, kan du med fordel anvende trekant-teknikken for at undgå at virke stirrende. Teknikken går ud på, at du med 5 sekunders mellemrum kigger rundt i en trekant fra det første øje til det andet til munden og til det første igen. Hvis du kombinerer dette med at slippe øjenkontakten, når du smiler, griner eller lignende, virker du afslappet og lyttende. Som et lille tillæg til trekanten-teknikken kan du også kigge i en trekant fra øje til øje til panden. Hvis du gør dette, så signalerer du, at du vil afslutte dialogen, hvilket påvirker den anden person til at afrunde samtalen. Så står du i en situation, hvor du subtilt ønsker at afbryde dialogen, så kan du blot påvirke den anden person til at gøre det.
Den sidste situation, hvor du kan anvende øjenkontakt, er ved at kigge på din kæreste eller en, du flirter med. At holde øjenkontakt lidt længere end normalt – uden at sige noget – kan være meget flirtende, hvis det kombineres med det rette smil. Med denne teknik opstår en dybere følelse af samhørighed, hvor pupillerne udvides, og adrenalin udskilles i kroppen.
Få flere lifehacks
Vil du lære flere gode lifehacks, der kan forbedre dig som person, så læs mere om bogen 83 Lifehacks til Personlig Indflydelse