Din psyke er som dyrs
Inden for det psykologiske felt defineres psykologi som “læren om den menneskelige psyke”. Dette er en smule misforstået. Psykologi bør derimod ses som læren om det psykiske liv, uanset om det er et menneske eller et dyr – fordi vi mennesker er dyr, i hvert fald hvis vi forholder os til evolutionspsykologien.
Meget tyder på, at vi mennesker er mere præget af vores biologi, end vi selv ønsker at bevidstgøre. Vi har historisk set distanceret os fra dyrene ved at kalde dem ’dyr’ og os selv for ’mennesker’. Men som en del studier og research efterhånden har fundet frem til, er mennesker og dyr tæt forbundet med udvikling og afstamning over mange millioner af år. Mennesker og dyr er således – om du vil det eller ej – hver især arter af dyr, hvor mennesket utvivlsomt har den mest veludviklede hjerne, hvilket sandsynligvis er årsagen til, at vi i dag tilhører toppen af de forskellige arter.
Hvilken designer, kunstner eller producent ville ikke påstå, at et produkt, der var 99 % identisk med deres, ikke var det samme eller i hvert fald fra samme afstamning? Sådan er det med mennesket og chimpanser. Selvom vi mennesker har så meget tilfælles med chimpanser, er det dog en misforståelse at sige, at mennesker nedstammer fra aber. Vi nedstammer ikke fra aber, men er gennem vores fælles forfædre i familie med dem, og vores veje skiltes for mange millioner af år siden.
Begrebet ’survival of the fittest’, der blev introduceret af filosoffen Herbert Spencer og senere anvendt af Charles Darwin i det evolutionsteoretiske værk ’Arternes Oprindelse’ (1859), er i flæng blevet mistolket til, at det er den stærkeste, der overlever. Det er desværre en misforståelse! I evolution handler det ikke om at være stærkest, men om at være bedst til at tilpasse sig til det miljø, der leves i. Det er således den bedst tilpassede, der overlever. Sådan er det også for vores samfund i dag, hvor vi konstant laver tilpasninger til normer, miljø og mennesker, både privat og i erhvervslivet. Det er ikke den stærkeste, der har mest succes; det er den, der klogest tilpasser sig.
Den biologiske evolution er blevet empirisk valideret gennem de sidste 150 år. Hvad angår evolution i dyreverdenen – og for os mennesker – handler overlevelse om reproduktion og om at sikre vores arts og geners overlevelse. Det er sådan, vi mennesker lever vores liv, hvis vi skræller alt helt ned og kigger på den simple årsag til vores arts eksistens. Vi ville ikke eksistere som den menneskelige art uden reproduktion, og denne menneskelige reproduktion og evolution har kun kunnet forekomme via kontinuerlig tilpasning til det miljø, som vi lever i. Sådan var det for millioner af år siden, og sådan er det også i dag, hvor f.eks. fysisk styrke sjældent hjælper dig med at komme foran i samfundet.
En vigtig pointe er, at med den enorme udvikling, vi mennesker har skabt for vores samfund og hverdag de sidste 1.000 år, har vores evolutionære tilpasning nærmest stået stille. Vores fysiske og mentale kapacitet er således slet ikke designet til det samfund, som vi lever i, men snarere til en savanne med rovdyr. Det skaber nogle udfordringer – men det giver også nogle muligheder.
Hvis du lærte noget nyt, og er frisk på at lære endnu mere, der kan styrke din kommunikation og personlige indflydelse, så læs mere om bogen ’83 Lifehacks til Personlig Indflydelse’
Læs også artiklerne:
Mennesket som flokdyr
Hjernen – dit vigtigste organ
Den menneskelige stræben efter status